Lay’s краб

Makuja maailmalta, Maustettu, Sileä, Sipsit

Vastaanotin taannoin Murmanskista pari kiintoisaa Lay’s-makua, joista ensimmäiseksi päätin tarttua ylivoimaisesti omituisimman kuuloiseen: rapuun.

Rapusipsit ovat asia, joihin en muista aiemmin törmänneeni saati edes uhranneeni mahdollisuuden ajatusta. Nautin mereneläväni mieluiten tuoreina, toiseksi mieluitenkin pakasteina. Lihasipsit onnistuvat harvoin, ja äyriäismauste tuntuu vaikeusasteeltaan vielä pykälää haastavammalta saada nappiin.

(Edit: Vaimoni muistitti, että olemme aiemmin napostelleet Tyrell’s Posh Prawn Cocktail -sipsejä. Muisti on hyvä, mutta lyhyt.)

Pussin kyljestä minua tuijottaa apean näköinen rapu, joka ei vaikuta järin ilahtuneelta venäläiseksi sipsimauksi päädyttyään. Tuoteselosteesta en luonnollisesti ymmärrä sanaakaan, mutta harvemminpa noita tulee muutenkaan lueskeltua.

Internet kertoo, että rapusipsit ovat itäblokin maiden erikoisuus, joita ei läntisemmässä maailmassa juuri kohdata. Tarkoin varjeltu salainen herkku vai hirvitys, joka ansaitseekin jäädä rajan taakse? Selvittäkäämme.

Rakenne: Kuten on esimerkiksi Pringlesin kohdalla, myös Lay’sin perusolemus säilyy osapuilleen muuttumattomana mausteesta ja myyntimaasta riippumatta. Lastut ovat ohuita ja rapeiksi paistettuja, öljyä on kohtalaisen runsaasti ja palaneita kohtia sekä kuorta siellä täällä. Sipsikoko on pienen puoleinen ja silppua on pussissa jonkin verran.

Maku: Pussista leijailee avatessa pistävä etikan tuoksu. Itse ravun maku tulee vastaan vasta puraistessa, ja se on jossakin oikean ravun ja muutaman päivän rannalla edesmenneenä pötkötelleen geneerisen äyriäisen välimaastossa. Merellisyys tuntuu aluksi sipseissä vieraannuttavalta, mutta hetken naposteltuaan siihen tottuu ja maku alkaa tuntua peräti luontevalta. Äyriäisen lisäksi maussa korostuvat edellämainittu etikka, vieno voi ja runsas suola, joka tietysti sopii merenelävien kaveriksi. Perunaa ei alta maista oikeastaan ollenkaan.

Kokonaisuus: En oikein osaa verrata Lay’sin rapusipsejä mihinkään, enkä ole varma, tulisinko hankkineeksi niitä spontaanisti. Onkohan Suomen markkinoilla koskaan ollut merenelävillä maustettuja perunalastuja? Tunkkainen kokonaisuus saattaisi hyötyä jostakin raikkaasta dipistä. Perunalastun ja äyriäisen yhdistelmä tuntuu loppupeleissä jotenkin väärältä, enkä oikein lopulta pysty päättämään, ovatko nämä huonoja vai keskinkertaisia.

Arvosana: 1,4 pistettä viidestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *