Taffel Kikx

Taffel KikX Onion Mix ja Taffel Ranch -dippi

Dipit, Maustettu, Ranch, Sileä, Sipsit

Viime aikoina on tullut arvioitua niin paljon linsseistä, muista palkokasveista ja maissimassasta valmistettuja naposteita, että olisi varmaan jo korkea aika palata perinteisempien perunalastujen ruotimisen pariin. Sitä ennen otan kuitenkin vielä suurennuslasin alle yhden ei-perunaisen uutuuden: Taffelin kikhernelastut eli KikXit.

Ihastuttavasti/raivostuttavasti 2000-luvun alkupään tuotenimikäytäntöjä mukaileva KikX pyrkii profiloitumaan pykälää terveellisemmäksi naposteltavaksi vähärasvaisuudellaan ja runsasproteiinisuudellaan.

Viime aikoina markkinoille on puskenut niin runsaasti laadukkaita terveellisyyteen pyrkiviä sipsejä ja sipsinsukuisia tuotteita, että aiempi skeptismini tätä lähtökohtaisesti epäpyhältä tuntuvaa liittoa on karisemaan päin. Miten KikXit suhteutuvat esimerkiksi linssisipseihin, banaanilastuihin tai kikhernesuikeroihin?

Rakenne: KikXien paksuudesta ja rapeudesta tulevat ensimmäisenä mieleen nachot. Lopulta ne ovat kuitenkin omassa genressään eivätkä sinänsä vertaudu esimerkiksi linssisipseihinkään. Rapeutta ja pureskeltavaa riittää todella paljon, ja kokemus on lastujen ilmavuudesta huolimatta yllättävän ruokaisa.

KikXit ovat sikäli harvinainen tapaus ettei niiden kanssa oikeastaan tule tarvetta ängetä useampaa kappaletta suuhun yhtä aikaa. Muoto on lusikkamainen, mikä on dippaamisen kannalta oivallinen asia. Teräviä reunoja ei synny pureskellessakaan, eli rapeus ei revi kitalakea rikki. Öljyä ei KikXeissä ole juurikaan, mutta pahvisuus niistä on silti kaukana.

Maku: Sipulin maku on KikXeissä pehmeä ja tasapainoinen. Maustetta ei ole pinnassa juurikaan, vaan se on leivottu mukaan hyvänmakuiseen taikinaan esimerkiksi Kickersin tapaan. Sormiin jää siis perin vähän nuoleskeltavaa.

Ranch-dipin kanssa kokemus siirtyy seuraavalle tasolle, ja harvoin on tullut vastaan sipsien ja dipin yhdistelmää, joka täydentäisi näin hyvin toisiaan. Ranchin vahva ja hedelmäinen maku (etenkin mahdollisimman rasvaiseen kermaviiliin sekoitettuna) jatkaa luontevasti siitä, mihin KikXien oma maku loppuu. Saavutus on merkittävä, sillä ranchia on usein äärimmäisen hankala yhdistää maustettuihin sipseihin. Testasin KikXejä myös valkosipulidipin kanssa, eikä tämäkään makupari huono ollut, mutta kokonaissipulisuus meni jo punaisen puolelle.

Kokonaisuus: Taffel KikX on nimestään huolimatta uusnaposte parhaasta päästä, ja se taistelee meikäläisen kirjoissa Estrellan linssisipsien kanssa palkokasvisipsien kuninkuudesta. Lisää makuvaihtoehtoja kiitos!

Arvosana ilman dippiä: 4,3 pistettä viidestä, dipin kanssa 4,5 pistettä viidestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.