Estrella Limited Edition Julost

Erikoisuudet, Maustettu, Sileä, Sipsit

Näin loppiaisen kynnyksellä on alkanutta vuotta kulunut sen verran, että on jo hyvä aika kääntää katse kohti tulevaa joulua. Sipsit eivät vielä toistaiseksi kuulu perinteiseen suomalaiseen joulupöytään, mutta elän toivossa, että tähän huutavaan epäkohtaan saataisiin viimeistään 2020-luvulla muutos. Suomesta ei taida saada (korjatkaa, mikäli olen väärässä) millään muotoa jouluteemaisia tai -mausteisia perunalastuja. Katse on siis käännettävä rajan taakse.

Meikäläisellä on mukavia ja huomaavaisia työkavereita, jotka haluavat omalta osaltaan edistää suomalaista sipsikulttuuria ja raahata ruodittavakseni ulkomaisia erikoisuuksia matkoiltaan. Eräs heistä vietti joulunsa länsinaapurissa ja toi sieltä palatessaan pussin Estrellan Julost-perunalastuja, jotka tiemmä olivat 50 prosentin alennuksessa jo heti tapaninpäivän jälkeen.

Mikäli internetiä ja kuulopuheita on uskominen, juusto on Ruotsissa yhtä elimellinen osa joulun ruokavaliota kuin Suomessa kinkku. En ollut tietoinen tästä ilmiöstä ennen julost-pussin vastaanottamista, ja arvostukseni ruotsalaisia kohtaan on tämän opittuani kasvanut entisestään. Ruotsalainen joulujuusto on ilmeisesti useimmiten edamia, mikä tuntuu jotenkin sopivalta ruotsalaisen maltillisen mielenlaadun huomioiden.

Juusto on ihanaa, sipsit ovat ihania. Miksi niiden liitto onnistuu niin harvoin?

Rakenne: Julost-sipsit muistuttavat hyvin pitkälti Estrellan suolattuja sileitä perunalastuja rakenteeltaan ja paistoltaan. Ohuen lastun purutuntuma on melko rapea, vaikka paisto onkin kalpean puoleinen. Rapeus säilyy pureskellessa melko pitkään eikä lastu missään vaiheessa mene varsinaisesti liian mössöiseksi. Juustomauste lisää jo entuudestaan hieman rasvaista vaikutelmaa. Lastun koko asettuu pienen ja keskikokoisen välimaastoon. Öljyn määrä on runsaahko.

Maku: Miksei Pohjoismaissa myydä kunnon juustosipsejä? Julost-sipsien halliseva maku on suola, jota äärimmäisen mieto juustomauste ei juuri taita. Juustoisuutta saa oikein hakemalla hakea. Suola on elementtinä niin hallitseva, että perunan makukin tulee esiin vasta kotvasen pureskelun jälkeen. Suuhun ei lopulta jää juuri muuta kuin jano ja mieto öljyisyys. Maku ei silti ole epämiellyttävä, ennemminkin lähinnä yhdentekevä.

Kokonaisuus: Hyvää joulua toivottava pussi kelpaa annettavaksi lahjaksi sellaisenaan. Joulujuustoa instituutiona tuntematon ei osaisi sokkotestissä erottaa näitä muista suhteellisen mauttomista juustosipseistä. Hyvä, ohut ja rapea perunalastu on pilattu liiallisella öljyllä ja yhdentekevällä juustomausteella.

Arvosana: 2,2 pistettä viidestä.

Olenko oikeassa vai väärässä? Löytyykö Suomen sipsimarkkinoilta mukiinmeneviä juustosipsejä? Ota kantaa ja kommentoi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *